2016 m. gegužės 3 d., antradienis

Kaip gimdavo legendinis "Guinness" alus

1759 m. airių aludaris Artūras Ginesas (Guinness) pasirašė senos, apleistos alaus daryklos pastato Dubline nuomos sutartį. Metinis nuomos mokestis – 45 svarai, o nuomos laikotarpis – 9000 metų. Iš pradžių čia buvo verdamas tik elis ir verslas neblogai sekėsi. Tačiau 1799 m. pastebėjęs, kad Dublino uosto krovikai mieliau renkasi tamsų alų, Ginesas nusprendė reorganizuoti gamybą.

Savo pavadinimą naujoji alaus rūšis gavo nuo profesijos tų žmonių, kuriems jis buvo verdamas (angl. porter – uosto krovikas). Per trumpą laiką Artūro Gineso porteris išpopuliarėjo visame pasaulyje.

1953 m. rugpjūtį „Picture Post“ leidinio fotografas sugebėjo pakliūti į šią alaus virimo šventovę. Tuo metu Gineso alaus darykla buvo didžiausia pasaulyje ir virė 80% viso Airijoje parduodam alaus. Šiose nuotraukose užfiksuotas sakralinis procesas, kurio metu gimdavo legendinis „Guinness“. 


Johno Mulleto pub'as Dubline


 Darbininkas Judžinas Haketas ir vežimas salyklui transportuoti alaus daryklos teritorijoje


 "Guiness" alaus darykloje gamintos ir firminės statinaitės


 Salyklo maišai...


Statinės gamyba


 Darbininkas Džo Makartis apdegina surinktą statinę


Maišų siuvimas ir lopymas.


 Darbininkas valo latakus nuo apynių liekanų


Alaus misa


 Misos nuosėdų šalinimas


 Atokvėpio sekundė


Šiame didžiuliame baseine šalinamos mielių putos


Alus ir putos


Statinių plovimo karštu vandeniu patalpos


Nuplikytų statinių ridenimas į kitą cechą


 Padis Farelas ridena užpildymui parengtas statines


 Džeimsas Majeris žymi tarą


Specialus "uostytojas" uosto statines ir nustato ar iš jų nesklinda joks pašalinis kvapas



 Statinių užpildymas alumi


 Užpildytų statinių apskaita


 Paruoštas produktas


"Guiness" darbininkas Henris Barteris po darbo ragauja mylimą pintą