2015 m. gruodžio 21 d., pirmadienis

Iš glintveino istorijos

Jeigu teko lankytis Vienoje šaltuoju metų laiku, turėjote atkreipti dėmesį į daugybę kavinių-bistro, kuriose lankytojai užsisako karštą vyną su prieskoniais. Tai glintveinas – gėrimas, kuris tapo tokiu pat neatsiejamu Vienos simboliu, kaip Vienos operos teatras ar Štrauso valsai.


Glintveinas – senovinis šildantis gėrimas iš raudonojo vyno ir prieskonių. Gluhende wein arba „liepsnojantis vynas“ atsirado senovėje, kai romėnai gerindami vyno skonį, į jį įdėdavo įvairių prieskoninių žolelių.

Senovės Romos kulinaras Apicijus rašė apie vyno vartojimo kultūros subtilybes. Išlikęs tų laikų receptas, pagal kurį vynas su prieskoniais kainavo ganėtinai brangiai – naudotas cinamonas, čiobrelis, gvazdikėliai, lauro lapai, kalendra. Romėniškąjį glintveiną galėjo gerti tik turtingieji patricijai.

Paruoštą vyno gėrimą šildyti pradėjo gerokai vėlesniais laikais. Viduramžiais Šiaurės ir Centrinės Europos valstybėse atsirado tradicija ruošti karštą vyną.

Šis gėrimas jau XVII a. labai išpopuliarėjo Vokietijoje, Anglijoje ir Skandinavijos šalyse. Būtent šiame regione ir buvo sugalvota, kad vyną galima kaitinti kartu su prieskoniais. Tada gėrimas įgaudavo nepakartojamą skonį.

Daugelyje europietiškų valstybių glintveinas tapo kalėdinių švenčių ir įvairių mugių simboliu. Maždaug to metu ir atsirado klasikinis karšto vyno receptas:

Raudonas sausas vynas – 400 ml
Apelsinas – 2 skiltelės
Citrina – 2 skiltelės
Cukrus – 4 arb. šaukšteliai
Cinamonas – 2 lazdelės
Gvazdikėliai – 4 vnt.
Muskato riešutas – 2 žiupsneliai

Ruošimo būdas: sumaišyti visus ingredientus. Pakaitinti ant mažos ugnies 5 minutes. Išpilstyti į taures per sietelį.

Ilgainiui atsirado daug kulinarinių receptų variantų. Pradėtos naudoti tokios žymios vynų rūšys, kaip Bordeaux ir Claret. Kiti ingredientai tradiciniai – medus, kardamonas, cinamonas ir imbieras, kuris ypač kelia organizmo tonusą.