Jeigu teko lankytis
Vienoje šaltuoju metų laiku, turėjote atkreipti dėmesį į
daugybę kavinių-bistro, kuriose lankytojai užsisako karštą vyną
su prieskoniais. Tai glintveinas – gėrimas, kuris tapo tokiu pat
neatsiejamu Vienos simboliu, kaip Vienos operos teatras ar Štrauso
valsai.
Glintveinas – senovinis
šildantis gėrimas iš raudonojo vyno ir prieskonių. Gluhende
wein arba „liepsnojantis vynas“ atsirado senovėje, kai
romėnai gerindami vyno skonį, į jį įdėdavo įvairių
prieskoninių žolelių.
Senovės Romos kulinaras
Apicijus rašė apie vyno vartojimo kultūros subtilybes. Išlikęs
tų laikų receptas, pagal kurį vynas su prieskoniais kainavo
ganėtinai brangiai – naudotas cinamonas, čiobrelis, gvazdikėliai,
lauro lapai, kalendra. Romėniškąjį glintveiną galėjo gerti tik
turtingieji patricijai.
Paruoštą vyno gėrimą
šildyti pradėjo gerokai vėlesniais laikais. Viduramžiais Šiaurės
ir Centrinės Europos valstybėse atsirado tradicija ruošti karštą
vyną.
Šis gėrimas jau XVII a.
labai išpopuliarėjo Vokietijoje, Anglijoje ir Skandinavijos šalyse.
Būtent šiame regione ir buvo sugalvota, kad vyną galima kaitinti
kartu su prieskoniais. Tada gėrimas įgaudavo nepakartojamą skonį.
Daugelyje europietiškų
valstybių glintveinas tapo kalėdinių švenčių ir įvairių mugių
simboliu. Maždaug to metu ir atsirado klasikinis karšto vyno
receptas:
Raudonas sausas vynas –
400 ml
Apelsinas – 2 skiltelės
Citrina – 2 skiltelės
Cukrus – 4 arb.
šaukšteliai
Cinamonas – 2 lazdelės
Gvazdikėliai – 4 vnt.
Muskato riešutas – 2
žiupsneliai
Ruošimo būdas:
sumaišyti visus ingredientus. Pakaitinti ant mažos ugnies 5
minutes. Išpilstyti į taures per sietelį.
Ilgainiui atsirado daug
kulinarinių receptų variantų. Pradėtos naudoti tokios žymios
vynų rūšys, kaip Bordeaux ir Claret. Kiti
ingredientai tradiciniai – medus, kardamonas, cinamonas ir
imbieras, kuris ypač kelia organizmo tonusą.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą