2015 m. rugsėjo 30 d., trečiadienis

Kodėl mes turime laikytis etiketo?

Padoraus elgesio taisyklės atsirado labai seniai, bet žodis „etiketas“ pradėtas naudoti Liudviko XIV valdymo laikais.



Žodis yra prancūzų kilmės – etiquette vadintos kortelės arba etiketės, kurias karališkųjų puotų metu gaudavo visi svečiai. Ant šių etikečių būdavo užrašytos elgesio rūmuose taisyklės.


Sėdėdami už stalo svečiai privalėjo elgtis padoriai, skubėjimas ir nevalyvumas keldavo pasipiktinimą. Pagal etiketo taisykles, valgyti derėjo mažai ir neskubant. Kosulys, žagsulys ir panašūs garsai turėjo būti užslopinami. Labai nepadoriu elgesiu laikytas garsus kramtymas arba rijimas.

Būtent Prancūzijoje susiformavo užstalės etiketo pagrindai, kurie vėliau išplito po visą Europą ir Rusiją. Prancūzijos karaliaus dvare nusistovėjo šiais laikais įprastas valgių patiekimo eiliškumas – užkandžiai, sriuba, pagrindinis patiekalas, desertas.

Prasto etiketo pavyzdys
1732 m. Williamo Hogartho paveikslas „A Midnight Modern Conversation“


Įdomūs faktai:

Pagrindiniu stalo įrankiu vietoj peilio tampa šakutė: 1669 m. Liudvikas XIV saugumo motyvais uždraudė smailiaašmenius peilius. Stalo peiliai pradėti gaminti platėjančiais į galą ašmenimis ir priminė savotiškus kastuvėlius – būtent jais valgis dėtas į burną. XIX a. pradžioje ašmenys vėl susiaurėja, kadangi pagrindinis vaidmuo atitenka šakutei.

XVI-XVII a. plieniniai stalo įrankiai

Manoma, kad karalius Henrikas III pirmasis Prancūzijoje panaudojo šakutę ir tai nutiko restorane „Sidabrinis bokštas“.