Jungtinės Karalystės mokslininkės Susan Rose knygoje apie prekybą vynu
Viduramžių Europoje (The Wine Trade in Medieval Europe 1000-1500) aprašytas įdomus faktas. Pasirodo, 1395 metais Burgundijos hercogas
Pilypas II Drąsusis uždraudė sodinti vynuogių rūšį Gamay, nes
iš šių vynuogių spaustas vynas buvo prasto skonio ir kenkė
sveikatai.
Hercogas pareiškė, kad Burgundija turi būti išskirtinių
vynų kraštas, o ne gamintų iš kažkokių ten Gamay, todėl įsakė sodinti tik
Pinot Noir vynuoges. Jo įsakas laikomas pirmuoju pasaulyje maisto
kokybės reguliavimo aktu.
Galbūt
šis atvejis nebūtų vertas tokio dėmesio, jei ne faktas, kad
didelės komercinės sėkmės mūsų laikais sulaukęs Beaujolais
Nouveau vynas, gaminamas Božolė regione, yra būtent Gamay vynuogių
produktas.
Iliustracijos iš Tacuinum Sanitatis, XV a., Vokietija
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą