Kodėl žymioji „daktariška“ dešra
vadinama daktariška? Ogi todėl, kad jos receptūros kūrime 1936
metais tiesiogiai dalyvavo sovietinis Liaudies sveikatos apsaugos
komisariatas. Remiantis oficialia dokumentacija, produktas buvo
skirtas visiems tiems „kieno sveikata sušlubavo pilietinio karo
bei carinio despotizmo metais“.
„Daktariška dešra“ buvo dietinis
produktas, pasižymėjęs aukštesnės rūšies mėsa ir sumažintu
riebalų kiekiu. Žinoma, tikroji „daktariškoji“ iškart tapo
deficitine preke (ir gaudavo ją dažnai tik išrinktieji), tad
netrukus atsirado visas tuntas žemesnės kokybės „daktariškų“,
nelabai atitinkančių pirminį valstybės nustatytą standartą.
Beje, tokiu pat pavadinimu Lietuvoje bei kitose posovietinėse šalyse
dešros pardavinėjamos ir iki šiol.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą