2014 m. gruodžio 30 d., antradienis

10 populiariausių naujamečių sovietų epochos valgių bei gėrimų

Interneto platybėse radau tokį, naujametę sovietų kulinariją aprašantį postą. Gal ne visi iš čia pateiktų patiekalų buvo populiarūs Lietuvoje, tačiau bent jau keli tai tikrai.

"Sovietų Sąjunga subyrėjo daugiau nei prieš dvidešimt metų, tačiau jos palikimas iki šiol gajus Rusijos kultūroje bei mentalitete. Naujieji metai – tikriausiai pats ryškiausias šio sąryšio simbolis vien jau todėl, kad gruodžio 31 d. vakare prie stalo susirenka ir tie kas SSSR gimė, ir tie kas mokėsi, ir tie kas nugyveno toje epochoje didesnę dalį savo gyvenimo.

Šiame įraše siūloma susipažinti su tuo ką jūs greičiausiai netrukus pamatysite – naujametę sovietų virtuvę. Tad, 10 populiariausių naujamečių socialistinės epochos patiekalų.

Baltoji mišrainė (Rusijoje vadinama „Olivje“ salotomis – mano past.)


„Olivje“ mišrainė dar kitaip vadinama mėsos ar „sostinės“ (rus. Stoličnaja) mišraine. Neoficiali sovietinių mišrainių bei produktų deficito karalienė – minimum šviežių vaisių, maksimum majonezo. Sovietų „olivje“ nuo klasikinės skyrėsi tuo, kad jerubės (toks paukštis – mano past.) mėsa bei kiti buržuazinės praeities reliktai buvo pakeisti (ir dabar keičiami) tuo ką pavykdavo nusipirkti. Dažniausiai tai buvo virta dešra.

Mimoza



Tai jau rimtų to meto gurmanų lygis. Nežinia kam į galvą šovė mintis, kad smulkiai supjaustytas kiaušinio trynis primena mimozą. Užtat šioje mišrainėje vienu metu puikiai derėjo sviestas, žuvies konservai, kiaušiniai, ir, žinoma, majonezo jūra.

Šprotai


Aliejumi užpiltos smulkios rūkytos žuvies konservai – užkandis Nr. 1 ant senojo naujamečio stalo. Ypač puikūs buvo sumuštiniai su šprotais. Būtinas papildas – citrinos skiltelė.

„Silkė po kailiniais“



Dar vienas sluoksniuotas šedevras, kuriame pilna patys žinote ko. Būtinos sudedamosios dalys: silkė, burokas ir bulvės papildomos virtais kiaušiniais, obuoliais ir morkomis.

Užpiltinė žuvis



Taip vadinama "užpiltinė" (iš tiesų tai galėjo būti ne tik žuvis) – vienas iš ilgiausiai paruošiamų bei labiausiai ginčytinų sovietinio naujamečio stalo patiekalų. Netgi jei sutiktume, kad iš žuvies pagaminta žele gali būti skani, reikėjo didelio kruopštumo, kad tos želės nesugadinti. Ilgai verdant žuvis subyra į smulkiausius gabalėlius. Mano manymu idealiai šiam patiekalui tinkanti žuvis yra starkis, tačiau tais laikais - vėlgi, naudojo tai ką galima buvo nusipirkti parduotuvėje.

Farširuota višta



Vienareikšmiškai, tai buvo tarptautinėms normoms pats artimiausias produktas. Tiesa, mes manome, kad suvalgyti keptą vištą galima ir neprikemšant jos ryžiais ar grikiais, tačiau tai jau detalės.

Sovietinis šampanas



Sovietinio šampano receptas buvo išrastas ilgo sovietų technologų darbo dėka. Beje, 1975 m. Moët & Chandon (vienas didžiausių pasaulyje šampano gamintojų – mano past.) nusipirko licenciją gaminti šį gėrimą pagal sovietinį metodą.

Degtinė



Nors Naujuosius metus simbolizavo šampanas, tikrąjį darbą atlikdavo degtinė. Be šio stipriojo eliksyro vargų ar skrandis suvirškintų tokius didelius kiekius majonezo bei žuvies konservų.

Napoleonas



Kas yra sausas ir sluoksniuotas, byra ant stalo ir drabužių? Teisingai, tai – Napoleonas – pagrindinis konditerijos gaminys ant naujamečio sovietinio stalo. Kai kurios močiutės vis dar žino tą slaptą išties skanaus Napoleono receptą, neprimenančio papje-maše su kremu.

Mandarinai


Taip, tai vienas iš tų vaisių, kuriuos pietinės Sovietų Sąjungos respublikos žiema tiekdavo visai šaliai (taip pat populiarūs buvo mandarinai su Maroko lipduku – mano past.). Be to, degtinę kur kas maloniau užkąsti mandarinu nei, tarkime, marinuotais agurkais".

versta iš furur.me